Alsdan

‘Wat is je plan B?’ vroeg ik hem.
‘Plan B? Hoe bedoel je?’
‘Nou, als dit niet lukt wat ga je dan doen?’
Het was even stil aan de andere kant van de lijn. ‘Eeeeh. Weet ik niet. Dat zie ik dan wel.’
Ik vond dat een naïeve reactie en legde hem uit dat je altijd een plan B (en C en D) moest hebben want dan was je op alles voorbereid.

Voor mij is dat de gewoonste zaak van de wereld. Ik denk in scenario’s. Heb voor alle situaties verschillende plannen klaar staan. Als dit gebeurt dan doe ik dat.

In mijn vorige blog schreef ik over mijn paniekknop. Over de onrust die in mij zit waarvan ik altijd dacht dat ik die niet anders kwijt kon dan door af en toe op de paniekknop te drukken. Ik had besloten om die knop niet meer te gebruiken omdat het meer kapot maakte dan mij lief was. Maar dat haalt de onrust niet uit me. Die steekt gewoon af en toe de kop op en het is nu aan mij om daar op een andere manier mee om te gaan.

Gisteren overviel mijn onrust mij vlak voordat ik ging slapen en ik begreep niet waar dat vandaan kwam. Te druk gehad? Nee. Een saaie dag? Nee. Een vervelend gesprek gehad? Nee ook niet. Woelend in mijn bed kwam ik niet verder. Ik ging naar beneden, zette een kopje thee en eenmaal aan de keukentafel begon ik aan mijn soul searching. Ik voelde angst. Maar waarvoor?

Stap-voor-stap liep ik de dag door en zo kwam ik er achter dat ik rekening had gehouden met een misschien. Met een aantal misschienen zelfs. En dat ik verschillende plannen voor al die misschienen had gemaakt. ’s Avonds bleek dat zich geen enkele misschien had voorgedaan en vlak voordat ik in bed stapte, dacht ik: wat nou als er nog een andere misschien is? Een die ik niet heb gezien en die ik daardoor ook niet heb uitgedacht? Et voilà. De onrust was opgebouwd door de misschienen van die dag. Dat ging me niet nogmaals overkomen! Direct begon ik er een oplossing voor te bedenken: als ik weer een misschien in mijn hoofd krijg dan …. Een nieuwe Alsdan was geboren.

Ineens schoot me het gesprek over plan B te binnen. Het was al weer een paar maanden geleden en de situatie die we toen bespraken, had zich heel anders uitgepakt. Had hij niet gewoon gelijk gehad? Waarom moest hij toen volgens mij vooraf allerlei oplossingen verzinnen voor problemen die er op dat moment niet waren?

‘Als’ gaat uit van een situatie die er nu niet is en ‘dan’ is een oplossing voor die situatie. Als-dan geeft de mogelijkheid om je voor te bereiden en daar is het ook voor bedoeld. Iets in de zin van: als ik naar buiten ga terwijl het koud is dan doe ik jas aan.

Maar naast als-dan is er ook het Alsdannen dat ik vaak doe. Die Alsdan zet een schijnwerkelijkheid in mijn hoofd. Het dramt, verhoogt de druk en schreeuwt tegen me dat ik mijn kwetsbare zelf moet beschermen door mijn goed voor te bereiden op alle misschienen. Alsdan vindt dat ik in een situatie die er niet is, in control moet zijn. Alsdan geeft me een opgejaagd gevoel en daar maak ik mezelf knettergek mee.

Toen ik eenmaal het verschil zag tussen als-dan en Alsdan ging ik weer naar bed. ‘Heb vertrouwen; het leven heeft het beste met mij voor,’ dacht ik voordat ik in slaap viel. Ik heb heerlijk geslapen 🙂

Reacties

One comment on “Alsdan”
  1. marianne schreef:

    alsdan heeft volgens mij te maken met verwachtingen. diep in ons zit het verwachten van iets, denk ik. en als je dan een alsdan plan hebt voorkom je misschien teleurstelling. een teleurstelling die je niet wilt voelen, en niet meemaken. dus als je je focust op plan b probeer je dat te voorkomen en ga je plan b alsdannen.
    als je daar dan mee stopt en je verwacht niet iets, word je ook niet teleurgesteld. Daar kan je je een beetje tegen beschermen. Als je echt niets verwacht ben je ook niet teleurgesteld als plan A B C of D er niet is.
    Loslaten en niets verwachten is ook niet weglopen voor alsdan maar hopen op een beter plan???
    Het zet mij ook aan het denken, maar wat als dan niet kan???

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s