Op de bok zitten

Jullie hebben een tijdlang niets van me gehoord. De reden daarvan is dat ik in een turbulente tijd zit. Een innige discussie met financiële mensen, zal ik maar zeggen. De details vertel ik later maar ik kan je wel vertellen wat ik tot nu toe geleerd heb. Ik noem het ‘op de bok zitten’.

Op de bok zitten vind ik iets anders dan de wereld naar je hand willen zetten. Ten tijde van paniek wil ik in control zijn maar nu bedoel ik iets anders. De afgelopen tijd zat ik te wachten op financieel advies. Af en toe kreeg ik het bericht dat mijn vraag geen enkel probleem opleverde en dat ik even moest wachten op het definitief akkoord. Een kwestie van geduld. Geduld is niet mijn sterkste kant en afhankelijk zijn van een ander ook niet. Het was een (z)ware test voor me en mijn humeur leed er af en toe flink onder.

Maar een week of twee geleden kreeg ik een minder optimistisch bericht. Er waren een paar kinken in de kabel. Als ik dat vooraf had geweten dan had ik andere beslissingen genomen maar nu zat ik zover in het proces dat ik het gevoel had dat ik met de rug tegen de muur stond. Raakte ik in paniek? Nee. Ik was zelfs voorbij woede en werd ijselijk kalm. Het afwachten was voorbij en als ik nu niet ingreep, zou de situatie niet meer te redden zijn. En dus klom ik op de bok van de wagen die mijn droom heet.

In control zijn is mijn reactie op paniek. Ik trek dan aan de rem, gooi al mijn glazen in en kijk een tijdje later verdrietig naar de puinhoop die ik heb veroorzaakt. Maar nu ik op de bok van mijn wagen zit, leid ik de paarden naar het doel. De paarden zijn de mensen die ik nodig heb om mijn droom te bereiken. Ik heb de teugels los en pas als er een paard uit de pas loopt, grijp ik kalm en overtuigd in. Rustig zet ik het paard weer in het gareel en daarna laat ik de teugels weer vieren zodat de wagen weer op de rit is.

Het belangrijkste onderdeel van dit alles is de wagen zelf. De wagen staat voor mijn gemoed. Wat wil ik? Hoe voel ik me? Ben ik ontspannen en krachtig of sla ik als een wilde om me heen? Slaap ik rustig? Eet ik gezond of vergrijp ik me aan gemakkelijk en lekker? Nu ik op de bok zit, onderhoud ik regelmatig mijn gemoed en het mooie is: ik ben rustig. Dat verbaast mij soms want de spanning loopt elke dag hoger op. Maar ik maak geen ruzie en dat verrast mij want ruziemaken doe ik graag als ik niet lekker in mijn vel zit. Ik slaap beter dan toen ik nog in de wacht stond en het nemen van ferme beslissingen gaan me op dit moment goed af.

Toch gaat niet alles perfect. Af en toe word ik overvallen door een diep gevoel van woede. Ineens ben ik boos op iets kleins. Gezien de rustige staat waarin ik me begeef staat de plotselinge woede ver van me af en in plaats van toegeven aan mijn woede, neem ik nu even de tijd. Ik loop weg van waar ik op dat moment ben, maak een wandelingetje of rij even naar de supermarkt zodat ik de onrust kwijt kan in iets doen en daarna ga ik met mezelf in gesprek. Waarom werd ik kwaad? Vaak is het onmacht. Nee da’s niet niet helemaal waar. ’t Is vaak de koetsier op de bok die toch in controle wil zijn. Maar een span met paarden leid je niet door de teugels aan te trekken. Trek je de teugels aan dan gaat een paard steigeren. De paarden lopen het best als ze ontspannen en met een beloning in het vooruitzicht voor je kar lopen.

Zoals ik al zei: de spanning loopt hoog op en later vertel ik jullie er meer over. Nu is het tijd voor de paarden en voor mij om even te ontspannen zodat we morgen weer op pad kunnen. Ik kan alle happy thoughts van jullie goed gebruiken en daarom wil ik je vragen: doe je af en toe een schietgebedje voor me?

9df1fc0f1d72fc96144223875da13be9.jpg

Reacties

6 comments on “Op de bok zitten”
 1. Marianne schreef:

  Ik bid mijn knieen stuk voor je. Zeker morgen. Weet waar het over gaat. Geloof, hoop en liefde!!

 2. Jannine schreef:

  Maar vanzelfsprekend doe ik dat…..🙏🏻🙏🏻💕💕

 3. Petra schreef:

  De koers van je doel bereik je door erin te geloven, het komt goed 💕💕

 4. Rein schreef:

  Wijze yoga-les: “Adem in, twee seconden vast-hou-den, adem rusteg weer uit”

  1. Redactie schreef:

   Bedankt voor de tip Rein. Ik zal het doorgeven aan de paarden 😉

 5. Tiny schreef:

  Hou je teugels vast in handen en hou je einddoel voor ogen.
  Alied, ik bid voor je.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s