Gescharrel op het dorpsfeest

Ik ben opgegroeid in een dorp waar het dorpsfeest het hoogtepunt van het jaar was. Tijdens een feestweek ontstonden er nieuwe (tijdelijke) relaties en werden bestaande relaties verbroken. De pubers scoorden nieuwe scharrels tijdens de Veronica Discoshow op de vrijdagavond en sommige volwassenen doken op de toneelavond met iemand anders dan hun eigen partner de bosjes in. Met de roddels over dit gescharrel kon het dorp nog wekenlang uit de voeten.

Afgelopen weekend was er in het dorp waar ik nu woon ook een dorpsfeest en Kuif, mijn oude krielkip, besloot om de scharreltraditie in ere te houden.

Vrijdag liep ze samen met haar veel jongere haan Houdini buiten in de tuin. Een tevreden stel, zo leek het, dat grondig mijn tuin overhoop haalde. Kuif scharrelde waar ze wilde en Houdini bewaakte haar. Ze hadden het samen prima voor elkaar. Kuif had al een paar weken lang haar oog laten vallen op de goddelijke jonge haan van de buren maar toch ze koos er elke avond weer voor om gezellig met haar eigen Houdini op stok te gaan. Tot afgelopen vrijdagavond….

Toen ik ’s avonds het buitenhok dicht deed, zag ik dat Houdini alleen was. Hij zat niet op stok maar lag ineengedoken vlak bij de ingang van het hok. Mocht Kuif thuiskomen dan was hij er voor haar. Maar Kuif had dorpsfeestkriebels en sliep die nacht voor het eerst bij de grote blonde buurhaan.

Dit succes steeg Buurhaan naar zijn bol want de volgende ochtend zag ik hem jacht maken op Houdini. Ik had het buitenhok open gezet omdat ik hoopte dat Kuif gewoon weer thuis zou komen maar Buurhaan zag dit als een kans om voor eens en voor altijd van zijn concurrent af te komen. Hij sloop het hok binnen en begon met Houdini te vechten. Het was een gevecht op leven en dood. De plastic drinkbak sneuvelde zelfs maar gelukkig zag mijn kleine Houdini kans om langs Buurhaan te komen. Hij vluchtte de tuin in en verstopte zich onder een paar varens.

Ik stond bij de garage toen het gebeurde en zag alleen maar een kleine bange haan over het gras schieten. Buurhaan had niet gezien waar Houdini was gebleven en stond groot en luid kakelend midden op mijn grasveld. Dit was the limit: het werd tijd voor mij om in te grijpen.

Ik joeg Buurhaan weg maar die keerde zich om en viel mij aan. Dan maar grotere maatregelen. Ik pakte de ragebol uit de garage en hoedde hem rustig – en met af en toe een duwtje van de ragebol onder zijn kont – weer terug naar zijn eigen tuin.

Spartacus, mijn stoere kater, had alles op een afstandje gezien en was ondertussen voor de varen gaan liggen waar hij Houdini had gevonden. Ik duwde de bladeren opzij en daar lag mijn haan: verslagen en bang. Voorzichtig bracht ik hem naar zijn hok, gaf hem eten en vers water en sloot het hok goed af. Een half uurtje later hoorde ik hem weer kraaien maar Kuif kwam niet en koos ook nu voor de grote blonde stoere Buurhaan.

Zondag was er nog geen teken van leven van Kuif maar vanmiddag had ze er blijkbaar genoeg van. Buurhaan had veel praatjes en ze moest hem delen met een aantal andere kippies. Ze besloot weer naar huis te gaan en rond een uur of vijf liep ze onder de heg door, voor mijn garage langs, naar haar eigen hok. Ik liep naar buiten en deed het hok voor haar open. Houdini was blij en boos tegelijk. Hij liep luid kakelend een paar keer om haar heen, gaf haar een flinke beurt en liep toen voor haar uit naar zijn etensbak: ‘Kijk Lief, ik heb met het eten op je gewacht.’

Het gescharrel op het dorpsfeest is voorbij. Nu gaan we weer normaal doen 😉

Reacties

6 comments on “Gescharrel op het dorpsfeest”
 1. Tiny schreef:

  Hahahaha ik ben NOGAL visueel ingesteld 🙂 en zie de hanen vechten om het kippetje. Het is net de grote boze mensenwereld!
  Dank Alied voor de grote grijns op mij gezicht.

  1. Redactie schreef:

   Vertelde iemand gisteravond aan me: ‘als de haan kraait, wordt de hen genaaid’ 🙂 🙂 😉

   1. Tiny schreef:

    Oei! Iets verderop woont een haan….is al maanden schor. Nu weet ik hoe dat komt, zal z’n baas dit even melden……

 2. RP633A schreef:

  Haha, lachen dit. Dorpsfeest herkenbaar, alleen wel met n andere afloop. Grinnik.

  1. Redactie schreef:

   … ben toch wel nieuwsgierig naar de andere afloop (met grinnik)….

 3. Jannine schreef:

  😂😂😂😂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s